Nagyfény Bt. 
info(kukac)nagyfenybt.hu 
+36/36-422-131                     

 

  • KTL üzem
  • KTL üzem
  • KTL üzem
  • KTL üzem
  • Porfestő üzem

Koptatás

                                                                                                                                                      letölthető változat

A koptató csiszolást főleg nagy mennyiségű, ömlesztett állapotú munkadarabok felületének tisztítására, revétlenítésére, sorjázására, csiszolására és polírozására használják.

A mesterségesen előállított csiszolótestek korundot vagy szilícium-karbidot tartalmaznak és kerámia, fémkerámia vagy szerves kötésűek. Alakjuk lehet tetraéder, kocka, gúla, kúp, gömb vagy henger, de ezektől különböző, speciális alakzatokat is használnak.

A nagyobb munkadarabhoz nagyobb méretű csiszolótestet választanak, a bonyolultabb felülethez és kisebb munkadarabhoz kisebb méretű, többcsúcsú alakzatok javasoltak. Polírozáshoz a lekerekített (gömb) idomok a megfelelőbbek.

Az adalékanyag, amely rendszerint valamilyen felületaktív folyadék, a forgácsleválasztást és az öblítést segíti, de korrózióvédelmet is nyújt.

A vibrációs eljárás tartálya rezeg, és ennek következtében nagyobb méretű munkadarabok megmunkálására is alkalmas.

Az egyik megoldásban csavarfelület mentén egy-két menetnyit emelkedő, felül nyitott tartályban elhelyezett töltet a motor által meghajtott két excentersúly forgásának hatására körbe forog, és emelkedve, előre halad. A tartály rugókon fekszik fel. Egy-két menetemelkedés megtétele után a munkadarab és a csiszolótestek között létrejött relatív elmozdulás okozta anyagleválasztás következtében a megmunkálás be is fejeződhet, amit a szétválogatás és feltöltés követ.

Figyelemmel kell lenni arra, hogy valamennyi koptató-csiszoló eljárás veszélyes az érzékeny, deformációra hajlamos alkatrészekre, de különösen igaz ez a vibrációs eljárásra, mert a vályú alján elhelyezkedő alkatrészek igen nagy ütéseket kaphatnak. Ezeket tehát valamilyen módon (pl. mechanikus merevítéssel) védeni kell, vagy megmunkálásukhoz más módszert kell választani.

 

                                                           

 

Kérjen árajánlatot!