Nagyfény Bt. 
info(kukac)nagyfenybt.hu 
+36/36-422-131                     

 

  • KTL üzem
  • KTL üzem
  • KTL üzem
  • KTL üzem
  • Porfestő üzem

Porszórás

Porszórásos festés

A porfestés, vagy a szinterezés a legszélesebb körben alkalmazott felületvédelmi eljárás. Azon munkadarabok esetén alkalmazzák előszeretettel, ahol megoldható a bevonandó felület elektrosztatikus feltöltése, és azoknak kemencében való meghatározott hőmérsékletre történő felmelegítése.

A porfestés a fémipari tömegtermelés legtakarékosabb, és egyben a legelterjettebb felületkezelési eljárása.

A porfestés előnyei:

- a színkombinációk száma végtelen

- költségtakarékos felviteli mód

- környezetkímélő eljárás

- gyors és termelékeny technológia


A porfestés technológiája

A munkadarabot a biztos tapadás, és a tökéletes korrózióvédelem biztosítása céljából vegyszeres eljárás alkalmazásával megtisztítjuk a szennyező anyagoktól.

Az előkezelés után egy speciális elektrosztatikus szórópisztollyal kerül felszórásra a színezett műgyanta.

A felszórt porfesték réteg egy beégető kemencében hő hatására válik elasztikussá, és terül szét egyenletesen a fém felületén, így kialakul a végleges, - színes vagy színtelen - rugalmasra kikeményedett kopásálló műanyag felület.

A porfestést vadonatúj üzemrészünkben a legkorszerűbb berendezésekkel végezzük.

Cégünk mind vállalkozások, mind pedig magánszemélyek részére vállalja a fémtermékek egyedi, és nagy szériás porfestését.

 

Technológiai paraméterek:

Munkadarabok mérete: 4.000 x 1.600 x 900 mm

Munkadarabok maximális súlya: 200 kg

 

A porfestés feltételei:

- fémtiszta munkadarabok

- technológiai furatok megléte

- hőállóság

 

A porfestésre szánt termékek megfelelősége

A munkadarab felületének vegyszer-, olaj- és szilikonmentesnek kell lennie.

Mivel a porfestés után az egyenetlenségek, sérülések láthatóbbá válnak, mentesnek kell lenniük a mechanikai sérülésektől is.

Amennyiben a munkadarab felületén rozsda és/vagy egyéb szennyeződés található, megelőző felülettisztításra van szükség (pl.: szemcseszórás), mely többletköltséggel járhat.

A festendő anyagokat technológiai furatokkal kell ellátni (még a beszállítás előtt). Fontos, hogy ezeken a helyeken bevonathiány jön létre, tehát célszerű ezeket nem látható, rejtett helyen kialakítani.

A hegesztett szerkezetek, (cső- és zártszelvény) hegesztési varratai hézagmentesek, vagy furatokkal részlegesen nyitottak legyenek azért, hogy az előkezelés során a munkadarabok belsejébe kerülő folyékony anyag a szárítás során távozni tudjon.

A porfestendő munkadarab deformáció vagy egyéb károsodás (pl.: megolvadás) nélkül a teljes beégetési idő alatt (kb. 40-50 perc) ellen kell álljon a 180-200 ºC kemence hőmérsékletnek.

Ha a kezelendő munkadarabok szemmel nem látható, vagy rejtett szennyeződéseket tartalmaznak (pl. szilikon, olajos, zsíros kenő-, szigetelő-, vagy ragasztóanyag), a porszórást követő beégetés során a felületre kiszivárgó anyag roncsolja a bevonatot. Ezesetben újra festéssel kell számolni, amely költséggel jár.

Speciális porfestékek esetén a fémszemcsét tartalmazó metál festékekkel történt bevonatok olyan speciális színeket eredményeznek, melyek megtéveszthetik az emberi szemet. Előfordulhat, hogy egyes helyeken a felületeket más színűnek, foltosnak láthatjuk.